Volgens het Expertisegebied Wijkverpleegkundigen is de rol van gezondheidsbevorderaar als volgt: ‘De verpleegkundige benadert mensen met hoge risico’s op gezondheidsproblemen. Zij of hij beïnvloedt de leefstijl en bevordert gezond gedrag van burgers en patiënten, in de context waarin zij of hij werkt. (1).
Zorginstituut Nederland (ZIN) verwoordt het zo: De wijkverpleging zorgt ervoor dat uw gezondheid verbetert, hetzelfde blijft of minder snel achteruitgaat. Het risico dat u zorg nodig hebt (bij het ouder worden), is groot (2). De wijkverpleging voorkomt deze zorg. Dit heet preventieve zorg (2).
Hiermee wordt het hele team wijkverpleging aangesproken en omvat het ook het doen van preventieve huisbezoeken aan burgers met een zekere kwetsbaarheid en ook zorgmijders. In dit zorgpad worden de verschillende stappen uitgelegd hoe deze preventieve huisbezoeken aan te pakken. Te beginnen bij de aanleiding en assessment (waarin we verwijzen naar het zorgpad wijkverpleging) tot het doen van evaluaties.
Graag roepen we collega’s in de wijkverpleging op om deze taak in de rol van gezondheidsbevorderaar actief op te pakken en het doen van preventieve huisbezoeken tot een belangrijk onderdeel van het dagelijks werk te maken.
Een vergelijking tussen wijkverpleegkundige adviesgesprekken en preventieve huisbezoeken is hier te vinden.
Bronnen
Rosendal H. Expertisegebied wijkverpleegkundige. V&VN Vakgroep Wijkverpleegkundigen. [Internet]. 2019. Beschikbaar via: https://www.venvn.nl/media/2ofdarne/20190607-expertisegebied-wijkverpleegkundige.pdf. [Geraadpleegd 19 mei 2025].
Zorginstituut Nederland, wijkverpleging (18 jaar en ouder), [internet]. Beschikbaar via: https://www.zorginstituutnederland.nl/Verzekerde+zorg/wijkverpleging-zvw#:~:text=De%20wijkverpleging%20zorgt%20ervoor%20dat,Dit%20heet%20preventieve%20zorg. [Geraadpleegd 24 april 2025].